Dillpionen vissnar

Fråga: Köpte förra sommaren en planta av Dillpion vilken planterades i bänk med delvis sol och skugga. Den växte och såg ”bra” ut men på sensommaren gulnade bladen och liksom torkade bort. Till min stora glädje växte den upp igen i våras med ytterligare några nya stjälkar vilka såg friskt gröna ut. Tyvärr har den sedan ca 2 veckor fått gulnande blad som mörknar och ser ut att förtvina. Vad händer är detta helt normalt eller har den någon sjuka? Eller för mager/fet jord?  Har vattnat den som övriga blommor.

Svar: Förra årets nedvissning skulle jag förklara som helt naturlig eftersom dillpion är en mycket tidigblommande pion som ofta gulnar och vissnar i slutet på sommaren, ungefär som löjtnantshjärta.

Men det stämmer ju inte riktigt med dina symtom i år, det är för tidigt. Det låter mer som något angrepp och det som kan drabba olika pioner är i första hand gråmögel och pionrost.

Gråmögel yttrar sig främst som röta på stjälkarna som lätt knäcks, men även som bruna vissna partier på bladen som så småningom vissnar helt.

Pionrost börjar som stora oregelbundna gulbruna fläckar på bladen och på bladundersidan utvecklas en filtaktig beläggning och bladen vissnar så småningom helt.

Plantan kommer säkert igen nästa år men det är viktigt att klippa bort alla angripna skott så de inte ligger kvar och sprider smitta till nästa år. Och syns det tidiga symtom nästa år så klipp genast bort angripna stjälkar. Undvik att blöta ner plantan när du vattnar. Fukten gynnar svampangrepp. Står plantan luftigt och väldränerat. Annars kan det vara idé att plantera om den nu i höst i ett bättre läge.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 4 2008

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar