Hur vinterskyddas blåregn bäst?

FRÅGA: Jag har planterat tre blåregn och undrar hur jag bäst skyddar dem inför vintern för säkrare övervintring? Jag bor i zon 3.

SVAR: Du skriver inte vilket blåregn du planterat men förhoppningsvis har du valt en sort av japanskt blåregn, Wisteria floribundna, eller ett amerikanskt blåregn, Wisteria frutescens, som båda har bättre härdighet än blåregn, Wisteria sinensis, som endast anses härdigt i zon 1. Blåregn vill ha en väldränerad och varm växtplats, där det inte blåser, för att utvecklas väl. Inför vintern kan du täcka de nya plantorna med frigolitskivor över rotsystemet, för att hindra att tjälen går allt för djupt. Även torra löv och halm är bra som isolering. Själva plantorna kan du isolera med frigolitkulor i en säckvävssäck. Endast säckväv är bättre än ingenting alls, om det låter krångligt med frigolitkulorna. Täck först när plantorna invintrat (fällt bladen). Låt säckväven vara kvar tills tjälen gått ur marken, den skuggar även mot vårsolen, så att inte plantorna vaknar för tidigt. Men ta bort frigoliten som marktäckning, så den inte har motsatt effekt och bevarar kylan och gör att marken är frusen längre än nödvändigt på våren. De nya plantorna vattnas under den kommande växtsäsongen.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 6 2013

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar