Övervintra kardon

FRÅGA: Jag köpte en kardon i våras. Jag vågar inte försöka att övervintra den ute, den ska ju helst övervintra frostfritt, står det i diverse växtinformationer. Innebär det att man kan ställa in den i garaget (ca 11 grader på vintern) som med pelargonerna, eller behöver den ljus också?

SVAR: Kardon är ståtlig både i köksland, rabatt och kruka, med sina fina, gråa och stora, flikiga och utbredda blad och lila tistelliknande blommor på höga stjälkar. Man kan ha den både till nytta och nöje. Till skillnad från kronärtskockan är det inte främst blombotten utan bladstjälkarna man bleker, skördar, tillreder och äter. Kardonen hinner inte alltid blomma. Den är flerårig och går att övervintra och får då en snabbare start på våren. Chansen är då större att den hinner gå i blom, än om man sår den från frö. Försök att övervintra den i garaget, även om temperaturen där kunde vara något lägre. Mörkret är inget problem, eftersom kardonen skjuter nya skott från roten till våren igen. Men ha den ute så länge så möjligt, ställ den om möjligt på ett skyddat ställe. Ta in den först när både natt- och dagtemperatur är under nollan, men jorden ännu inte frusit. Ställ den med kruka och jord i garaget så att rötterna inte torkar, men inte heller står för blött. Till våren börjar du driva den i februari, d v s tar in den i ljuset på ett inte allt för varmt ställe. Längre fram flyttas den ut och in, tills den igen klarar att stå ute. Där vill den stå varmt och soligt med bra tillgång på näring, men inte alltför blåsigt, för att bli riktigt fin och ståtlig.

Lise-Lotte Björkman Hemträdgården nr5 2018

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar