Varför blev paprikafrön till chili?

FRÅGA: I våras satte jag frön från en helt vanlig gul paprika, som jag hade köpt i affären. Jag fick massor av plantor och det var ju roligt. Tyvärr blev de gula frukterna smala, avlånga, superstarka chilifrukter. Är det normalt?

SVAR: Paprikan du tog frön ifrån är högst sannolikt en F1-hybrid, som man fått fram genom korsning av inavlade frölinjer för enhetliga, önskade egenskaper hos plantorna. I nästa generation, F2-generationen, kommer bakomliggande förädlingsled fram och plantorna blir ofta variabla och olika moderplantan. Eftersom paprika och chili tillhör olika grupperingar inom samma art, spanskpeppar, Capsicum annuum, så är det fullt möjligt att frukterna då blir mer lika chili än paprika. Och man kan säga, att det du nu skördar är spansk peppar, som kan användas som chili. Ja, så kan det bli när man tar frön av F1-hybrider, man vet inte riktigt vad resultatet blir!

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 5 2017