Försöker du minska din plastanvändning? Glöm inte din trädgård. Att använda mindre trädgårdsplast hjälper till att minska efterfrågan på engångsplast, minska avfallet och även hålla plastkemikalier från att lakas ut i jorden. Här följer några enkla tips om hur du minska eller kan ersätta plastprodukter i din trädgård.

  1. Kan du använda ett annat alternativ? Trä, terrakotta, sten, glas och naturliga fibrer är alla livskraftiga i de flesta fall. Och kan återvinnas.
  2. Som konsument kan du sätta press på handeln för att minska deras plastavtryck. Be ditt trädgårdscenter att ta hem miljövänligare alternativ. Finns det en efterfrågan är chans betydligt större att trädgårdsindustrin arbetar snabbare för att hitta miljövänligare alternativ.
  3. Fråga också om du kan returnera dina plastkrukor efter du har köpt plantor. Krukor och annat som gjort av svart eller brun plast ska inte slänga i återvinningscontainer avsedda för plastförpackningar. Det är bara vita eller genomskinliga plastförpackningar som kan återvinnas.
  4. Täckplast kan ersättas av tjocka kartonglager och tidningar eler ett organiskt material som väl ruttnad trädgårdskompost eller gödsel.
  5. När du kan välj metall- och träverktyg än det som är gjort av plast. Plastverktyg är mer benägna att gå sönder på kort sikt och måste bytas ut. Du kan ofta hitta krattar, spade, skottkärror och vattenkannor tillverkade utan plast. Leta efter askhandtag i verktyg med trä, eftersom ask är ett av de starkaste och långvariga träerna som finns. När du köper ett verktyg av metall ska du undvika aluminium och istället välja rostfritt stål. Välj trädgårdshandskar av bomull. När de sliter kan de komposteras tillsammans med dina matrester.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer hur plasten påverkar oss och vår miljö. Tryck här för att komma till Naturvårdsverkets hemsida.