Fritidsodlingens Riksorganisation skickade i februari 2021 ut en förfrågan till växtnäringsproducenter och återförsäljare om de kommer sälja vinassbaserade växtnäringsprodukter under växtsäsongen 2021.

Blomsterlandet, ICA och Plantagen kommer inte sälja flytande vinassbaserad växtnäring som en reaktion på de skador som rapporterades under 2020. Däremot kommer ICA och Plantagen saluföra några produkter som innehåller granulerad vinass. Blomsterlandet upphör helt med samtliga vinassprodukter.

Växtnäringsproducenten Neudorff har valt att sluta sälja flytande växtnäring baserat på vinass till Sverige. ASB Green World, som bland annat producerat växtnäring åt Plantagen och ICA, utvecklar en organisk växtnäring för marknaden i Norge och Sverige som är helt fri från vinass och som börjar säljas under 2021. Nelson Garden som står bakom Biobact har stoppat all försäljning och återkallat samtliga produkter som finns till försäljning. De letar efter organisk råvara som helt kan ersätta vinass. Evergreen Garden Care som producerar Substral kommer däremot att fortsätta sälja flytande vinassbaserade produkter som t ex Substral Universalnäring.

Läs hela rapporten här: Rapport försäljning växtnäring 2021

Typiska symptom för skador av ogräsmedlet klopyralid på tomat är vridna stjälkar, missbildade eller återbildade blad i toppskotten. Plantan var gödslad med organisk flytande växtnäring, baserad på vinass som innehöll ogräsmedlet klopyralid. Oskadad planta längs ner i bild.